Ad Banner


Over ons

De ANBI-stichting FemArtMuseum wordt gedragen door een divers team van vrouwen en mannen dat een ideaal deelt: (verborgen) kwaliteitskunst van vrouwen, zowel uit het heden als het verleden, te ontsluieren en onder de aandacht te brengen van het grote publiek.
Wij van het team vinden dat vrouwelijke kunstenaars in de kunstgeschiedenis en het hedendaagse kunstbeleid vaak niet de aandacht krijgen die hun, gezien de kwaliteit van hun werk, toekomt. Sla de literatuur er maar op na. In het verleden zijn vrouwelijke kunstenaars ondergewaardeerd en uit het zicht verdwenen, omdat aan vrouwen geen artistiek talent werd toegedacht en bovendien hun functie van echtgenote en moeder niet samenging met het kunstenaarschap; maar ook in onze tijd, nu vrouwelijke kunstenaars zich niet meer opzij laten zetten en algemeen onderkend wordt dat ook vrouwen artistiek talent kunnen hebben, aarzelen museumdirecteuren wereldwijd een inhaalslag in gang te zetten.

Hier ligt een taak voor ons

Virtueel museum. Maar ja, we hebben geen muren. De oplossing voor dit gebrek vonden we in de ombouw van onze website tot een eigen virtueel museum met virtuele kamers en muren. Hier is volop ruimte voor al dat mooie werk dat nu onzichtbaar blijft of te spaarzaam getoond wordt. Zie voor de inrichting van de website: Vernieuwde website.
 

Atelierbezoek. De website staat centraal als instrument om ons doel te bereiken. Maar we willen meer, we willen ook een mogelijkheid bieden om kunst ‘in het echt’  te ervaren. Daarom organiseren we periodiek bezoeken aan een kunstenares in haar eigen atelier. Misschien heeft zij in onze spotlights gestaan - in ieder geval zal het een kunstenares zijn die ons heel nieuwsgierig maakt naar haar werk, haar werkwijze en haar verhaal hierover.

Expositie. Willen we (onterecht onbekende) vrouwelijke kunstenaars echt op de voorgrond plaatsen, dan moeten we het werk van die aarzelende museumdirecteuren daadwerkelijk overnemen en een spraakmakende expositie van topwerk van een of meer van deze vrouwen organiseren. Voor onze organisatie jammergenoeg geen eenvoudige onderneming. Het FemArtMuseum is een ‘museum zonder muren’, wat inhoudt dat we eigen exposities moeten zien onder te brengen in andere musea. Daar komt nog bij dat we voor de realisatie ervan afhankelijk zijn van giften en fondsen.
Toch is ons streven elke drie jaar die spraakmakende expositie mogelijk te maken!

FemArtTeam

De verantwoordelijke taak die de oprichtster van FemArtMuseum, Freda Dröes, zich in 2006 stelde, hebben wij nu op ons genomen. Zonder een enthousiast team - waarvan alle leden bereid en in staat zijn hun (vrijwillige) bijdrage te leveren en zo nodig actief in te springen - zal dat nooit lukken.

En zo’n team zijn wij.


Camille Claudel
Camille Claudel (1864-1943)

Suzanne Valadon
Suzanne Valadon (1865-1938)

Claudy Jongstra
Claudy Jongstra (1963)