<

Terug naar index

2 sisters
Marie Louise Elshout, Two Sisters, 2015, houtskool, potlood,
acryl en olie op canvas. 180 x 90 cm
Galerie Nasty Alice Eindhoven

Marie Louise Elshout (1967)

Voor haar onderwerpen gaat Marie Louise Elshout taboes niet uit de weg. Haar schilderijen tonen vaak de donkere kant van het leven, de tegenstellingen tussen mensen en dieren, volwassenen en kinderen, leiders en volgers. Ondanks, of misschien juist door de sombere onderwerpen, hebben haar werken een grote aantrekkingskracht. Marie Louise Elshout studeerde aan de Willem de Kooning Academie en het Piet Zwart Instituut, beide te Rotterdam. Ook nam ze les aan het Maryland Institute College of Art in Baltimore (USA). Ze ontving vele prijzen, is lid van diverse kunstcommissies, exposeerde op vele plekken en vormt sinds 2012 met drie andere vrouwelijke kunstenaars het collectief Nocturne.

Bron: www.marielouiseelshout.com

 

Het atelier van Marie Louise Elshout bevindt zich aan de noordkant van Rotterdam, in Schiebroek. Het is een mooi groot lokaal met veel lichtinval.  Schuin voor me, waar vroeger ongetwijfeld het schoolbord heeft gehangen, heeft ze recent werk opgehangen. Aan de linkerwand staat de eerste opzet van een schilderij met daarop een meisje met lang haar en een schedel. ‘Two Sisters’ is de voorlopige titel. Op de achtergrond en om haar heen zullen de nodige berkenbomen getekend en vervolgens geschilderd worden.

Recent heeft het tekenen de overhand genomen. In ‘Two Sisters’ is de tekening helemaal te zien. Er wordt nog wel geschilderd, maar minder dan voorheen, zodat het werk lichter wordt en vrijer van opzet, dus minder heftig ook qua onderwerp. “In mijn doeken probeer ik als het ware stilte te schilderen, een ‘implosie’ van licht, alsof je naar het negatief van een foto kijkt. Ik probeer veel meer het beeld open te laten zodat de toeschouwer meer ruimte krijgt voor een eigen interpretatie. Qua onderwerp is nu vooral vervreemding, kwetsbaarheid belangrijk voor mij.”

Uit: De wereld van de Rotterdamse kunstenaar, Marie Louise Elshout, door Walter van Teeffelen – dinsdag 22 december 2015