<

Terug naar index


Mieke ElzingaInZicht (2), digitale print op Dibond
in het formaat 75x100 cm

Mieke Elzinga (1961)

Zolang als de mens bestaat , bestaat er de behoefte om portretten te maken. Het fotografisch zelfportret is net zo oud als de fotografie zelf. 
Met de komst van sociale media laten wij door middel van onze ‘selfies’ zien wie we zijn en delen we onszelf met de rest van de wereld. De filters, die in oorsprong werden ontwikkeld vanuit het technische aspect van de fotografie, worden nu door iedereen gebruikt om onze portretten mooier of interessanter te maken en onszelf te presenteren. Op die manier máken we ons imago, ons uiterlijk, onze buitenkant, maar creeren we ook een afstand tussen de werkelijke en de virtuele wereld.
Mieke gebruikt die filters ook en past ze toe op haar persoonlijke selfies. Alleen is het haar bedoeling niet om het uiterlijk te verfraaien maar juist om het innerlijk naar voren te halen. Door filter over filter over filter te gebruiken maakt ze een gelaagdheid en ontstaat er een beeld dat een verhaal vertelt.
De bewerkingen werken als spiegel van de ziel. Mieke is op zoek naar zelfonthulling, karakter, zelfbeeld en geestestoestand. Hoewel de emotie altijd de leidraad is, vormt gedurende het proces het artistieke beeld zeker ook een uitdaging. De beelden die ontstaan zijn en blijven digitaal geschilderd, er komt dus geen penseel of potlood aan te pas.

Het tekenen en schilderen zit bij Mieke Elzinga in het bloed. Haar vader was altijd aan het schilderen  en al tijdens de middelbare school kreeg zij op zaterdag tekenles van Frater Beatus in Hilversum. Daar leerde zij vooral tekenen naar de werkelijkheid. Dat vormde een solide basis om een 1e graads leraaropleiding tekenen en kunstgeschiedenis te gaan volgen aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. Mieke maakt digitaal geschilderde portretten en zij etaleert haar werk via sociale media. Naast haar digitale werk tekent en schildert ze. Mieke maakt (meestal realistische) portretten in opdracht en ‘zelf’portretten die ontstaan vanuit een combinatie van herinneringen, emoties en fantasie.
Het werk van Mieke is via de kunstEtalage Amersfoort Noord op verschillende plekken in Amersfoort te zien geweest. In 2016 had ze een expositie in de Pastorie in Hoogland en deed ze als gastexposant mee met de Kunstkijkroute. Sinds januari 2017 is zij deelnemer van galerie Absoluut en is haar werk in de diverse exposities te zien. 
De digitale schilderijen zijn in diverse maten en op fortex, dibond of plexiglas in gelimiteerde oplage verkrijgbaar.
www.miekeelzinga.com 
www.Facebook.com/Mieke.Elzinga.My.Art 
miekeelzinga@gmail.com
Mieke op YouTube