<

Terug naar index

Evelien de Goeij

Evelien de Goeij, Stadstapeling, bruin karton, zwart geverfd en gekrast, 500 x 150 cm

Evelien de Goeij (1989)

Ze werd voorgedragen door Qkunst, een organisatie die in opdracht van de RABO-bank een selectie maakte uit jonge beloftevolle kunstenaars. Daarna mocht zij een jaar lang exposeren in de kantoren van de bank. In 2011, het jaar van haar afstuderen aan de HKU, de Academie voor Beelden Kunsten in Utrecht, werd ze door de commissieleden van het Genootschap Kunstliefde in Utrecht gespot bij het project ‘De belofte’. In de ruimte van dit Genootschap toonde Evelien tijdens de Maand van de Grafiek in oktober 2016

diverse werken. Haar werk verrast, valt op en raakt de kijker. Op afstand lijkt het op een ets, of een houtskooltekening, maar het werk onderscheidt zich van de traditionele grafische technieken. Evelien noemt haar werk ‘krastekeningen’ een niet vaak voorkomende term binnen de kunstdisciplines. Ze werkt met zwart geschilderd karton waar huizen en gebouwen, structuren, gelaagdheden en schaduwen opgestapeld zijn: ‘Stadstapelingen’ volgens Evelien. Het diepzwarte van de verf waar op de uitgekraste delen het bruine karton zichtbaar wordt, maakt een bijzonder stadsgezicht zichtbaar met veel diepte. Deze stadsgezichten zijn gefingeerd of (soms uitvergrote) bestaande situaties.
Evelien maakt ook houtsneden, steendrukken en wandplastieken. In het overgrote deel van haar oeuvre speelt de architectuur een rol. Inspiratie hiervoor haalt ze uit stedenbezoek en uit foto’s. Ze heeft al regelmatig geëxposeerd in en rondom Utrecht, bijvoorbeeld in het succesvolle kunstevenement ‘Down Under’ in de Utrechtse werfkelders. Maar ook in Museum IJsselstein en in Naarden en Bergen aan Zee. Voor iedere nieuwe expositie maakt ze graag iets wat goed bij de ruimte past.

November 2016


Bron: info Evelien de Goeij
www.eveliendegoeij.com