<

Terug naar index

Neel Korteweg
© Neel Korteweg, Erasmus in kimono, 2013, acryl op linnen. 140x100 cm. Collectie Stichting Klas Amsterdam

Neel Korteweg (1944)

Neel Korteweg, geboren in Den Haag, studeerde beeldhouwen aan de Rijksacademie in Amsterdam en architectuur aan de Academie van Bouwkunst, eveneens in Amsterdam.
Korteweg werkt echter ook als kunstschilder. Het schilderij Erasmus in kimono was een van haar zes portretten van Erasmus als privé-persoon in plaats van als wetenschapper; te zien in de tentoonstelling Erasmus. Ik wijk voor niemand van 06-02 tot 26-06-2016 gehouden in Museum Gouda. Deze uit de verbeelding van de kunstenaar ontsproten portretten laten Erasmus zien respectievelijk als jongen, als student in een klaprozenhemd, in een kimono, in een badhuis, met een camouflagenet als achtergrond en blootshoofd gehuld in een winterjas. Deze winterjas lijkt echter op geen enkele manier op de met bont afgezette jas (inclusief zijn specifieke hoofddeksel) waarin de wetenschapper Erasmus zich graag liet afbeelden. De schilderijen van Neel Korteweg waren in Museum Gouda in kamer 14 te zien onder het thema ‘Erasmus Goudae Conceptus’.
In 2013-14 exposeerde Neel Korteweg in de Cromhouthuizen van het Bijbels Museum in Amsterdam met als thema: ‘Erasmus van Amsterdam’. Korteweg plaatste toen Erasmus en zijn gedachtengoed in onze tijd. Bekende schrijvers en dichters reageerden op haar werk en leverden een bijdrage aan het boek met dezelfde titel. (www.neelkorteweg.nl)


Bron:
Neel Korteweg, Erasmus Goudae conceptus, uitgave van Museum Gouda